Lednové vaření
Po krátkých vánočních prázdninách jsme se opět sešli v cvičné kuchyňce, abychom si procvičili naše kulinářské dovednosti. Společně jsme si připravili: kmínovou polévku s vejcem a rizoto z vepřového masa sypané sýrem, kuřecí vývar s kapáním a gnocci s kuřecím masem a špenátem nebo polévku rajskou s rýží a kynuté knedlíky plněné povidly. Vše se nám moc povedlo a na společně připravených obědech jsme si pochutnali.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
Recept
30g droždí 40g cukr krupice 650ml mléko konzumní 1400g mouka hrubá 1 ks vejce 20g sůl 700g povidla švestková voda pitná na uvaření knedlíků- dle potřeby 250g cukr moučka 10g skořice mletá 250g máslo
Technologický postup:
Droždí rozmícháme s cukrem, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hrubé mouky a rozmícháme, až vznikne řídké těstíčko- kvásek, které necháme na teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, sůl, vykynulý kvásek, zbylou dávku vlažného mléka, směs pečlivě promícháme, vypracujeme hladké, nelepivé těsto a dáme je vykynout. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát a nakrájíme čtverce potřebné velikosti. Na jednotlivé dílky těsta naneseme rozmíchaná povidla, pečlivě zabalíme knedlíky a necháme je kynout. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme 10- 12 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí propíchneme vidličkou, aby mohla vyprchat pára a knedlíky se nesrazily. Při expedici posypeme knedlíky směsí moučkového cukru se skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem.
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing