Příprava na den otevřených dveří a na vánoce v cvičné kuchyňce
Měsíc prosinec byl pro nás pracovně trochu náročnější. Kromě pravidelného vaření našich oblíbených pokrmů jsme připravovali také výrobky na den otevřených dveří. Připravovali jsme společně cukroví, kanapky s paštikovou, lososovou, nivovou pěnou a bramborovým salátem. Stalo se pro nás již tradicí tradičně jako každý rok si domů upéct tvarohovou štolu a vánočku.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
Recept na vánočku
Potřebné suroviny:
500g mouka polohrubá,
100g máslo,
100g cukr krupice
2 ks žloutky
25g droždí
1KL sůl
¼ mléko
1ks vanilinový cukr
50g mandle
50g rozinky
2 PL Rum
1ks vejce na potření
Postup:
Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka.
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a kůru z jednoho citrónu. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 - 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Z 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme vánočku ještě půl hodiny kynout.
Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.
Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing